Czy soja zwiększyć lub zredukować ryzyko zachorowania na raka piersi?

Soja zawiera duże ilości fitoestrogenów, i tak będzie kojarzyć się ze Czy soja zwiększyć lub zredukować ryzyko zachorowania na raka piersi?zwiększonym ryzykiem гормонозависимого nowotworów, takich jak rak piersi. Ale ostatnie badania amerykańskich naukowców rzuca światło na ten pomysł jest akceptowane, a nawet powoduje korzystne skutki dla pacjentów.

Na razie wiadomo, że niektóre pokarmy zwiększają ryzyko zachorowania na raka, takich jak alkohol, nadmiar czerwonego mięsa i nadmiar słonej żywności, rola niektórych innych spożywczych czynniki w zwiększenie lub zmniejszenie występowania tej choroby jeszcze nie jest potwierdzone. To jest w przypadku soją, które zawierają dużą ilość fito estrogenów substancji, takich jak izoflawony, które mają podobny, ale znacznie mniejszy wpływ, niż estrogeny, produkowane przez organizm.

Powstaje pytanie, jak ich wpływ na hormonalnie zależnych nowotworów (piersi, endometrium, prostaty), który występuje wysoki udział estrogenów we krwi. Jest to szczególnie charakterystyczne dla nowotworu piersi, ponieważ od 60 do 70% przypadków są hormonalnie zależnych , według danych Fundacji na rzecz walki z rakiem, co oznacza, że komórki nowotworowe są bardzo wrażliwe na estrogeny.

Naukowcy Тафтского uniwersytetu dokładnie zbadała ten potencjalny związek i ich nowe badania pokazują, że produkty sojowe są bezpieczne, a nawet korzystne dla kobiet z rozpoznaniem tej choroby. “Wykazano, że izoflawony z soi składnik, który ma estrogen-jak właściwości , spowolnić wzrost komórek raka piersi w trakcie badań laboratoryjnych” – mówi profesor Fan Fan Zhang.

Wszystko zależy od rodzaju nowotworu i leczeniaWszystko zależy od rodzaju nowotworu i leczenia

Epidemiologicznego analiza Wschodnio-azjatyckich kobiet z rakiem piersi wykryto związek pomiędzy wysokim spożyciem изофлавонов i zmniejszenia śmiertelności, ale i inne badania pokazują, że efekty estrogenowe изофлавонов może zmniejszyć skuteczność hormonalnej terapii stosowanych w leczeniu raka piersi. Z powodu tej несоразмерности, na razie nie wiadomo, czy będzie zużycie изофлавонов należy stymulować lub uniknąć tych pacjentów. “

Aby uzyskać odpowiedź, naukowcy badali związek pomiędzy spożyciem изофлавонов i śmierć od jakaś przyczyny w 6235 kobiety diagnozować z nowotworem piersi . Na 9-letni okres obserwacji, wyniki wykazały, że ci, którzy spożywali duże ilości izoflawony, mieli o 21% niższe ryzyko śmierci w porównaniu z tymi, kto ma mniej.

Ten pozytywny efekt był szczególnie widoczny u kobiet, które są prezentowane z hormon-wrażliwej guza i, odpowiednio, nie mają receptorów estrogenów u kobiet, nie otrzymujących hormonalna terapia zastępcza, leczenie które blokowały działanie estrogenów. I w przeciwieństwie do niektórych wcześniejszych badań, wysokie spożycie изофлавонов nie było to związane z wysoką śmiertelnością u kobiet otrzymujących hormonalną terapię.

Ostrożności pozostaje

“Nie widzimy negatywny wpływ diety spożycie soi na kobiety, które były leczone z hormonalnej terapii” – mówi dr Zhang. “W tych kobiet, które mają raka piersi, które nie są wrażliwe na hormonu receptory, mają działanie Ostrożności pozostajeochronne “.

Jednak naukowcy wskazują, że ich wyniki nie dotyczą izoflawony suplementów, tylko naturalne izoflawony żywności pochodzenia. Jak one oddziałują z komórkami nowotworowymi, nie jest jasne, ale oni uważają, że mają one właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które mogą mieć wpływ na przetrwanie i wzrost guza.

We Francji, Instytut francuski zasilania twierdzi, że izoflawony sojowe “, wydaje się, aby zapobiec tumorization, być może, epigenetyczne efekty, jeśli spożywane w dzieciństwie i okresie dojrzewania”. Ale w swoim ostatnim raporcie, DOMOWEGO * woli być ostrożny i twierdzi, że “istniejące dane do tej pory wskazują, że fitoestrogeny nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi u kobiet “.

Jednak agencja nie zaleca suplementy diety, które zawierają czyste fitoestrogeny lub ekstrakty roślinne, zawierające ich dla kobiet z osobistą lub rodzinną historią raka piersi. W razie wątpliwości, ona również zaleca, aby poprosiła ją do lekarza na konsultacje, ponieważ soja jest jeszcze odżywczej żywności, oprócz fitoestrogenów.

* Krajowa Agencja do spraw zdrowia, żywności, środowiska i pracy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *